Ултимейт фризби България - сайт на Българската федерация по спортове с летящ диск

ДРУГИ СПОРТОВЕ С ФРИЗБИ

     Ултимейт безспорно се е наложил като най-играният и популярен спорт с летящ диск. По-долу Ви представяме и другите не по-малко интерсени и вълнуващи членове на неподозирано голямото семейство на спортовете с летящ диск:

Диск - голф (Disc golf)

     Диск - голфът е игра, която много наподобява обикновения голф. Вместо топки се използват дискове, а вместо дупки – специални кошове. Целта е същата като в голфа – необходимо е да се изминат определен брой кошове (най-често 9 или 18) с възможно най-малък брой хвърляния. И ако при голфа има различни стикове, то тук има различни дискове: driver - диск за далечно хвърляне; midranger - диск за хвърленя на средно разстояние и putter - диск за хвърляне на близко разстояние. В тази игра е нужно не само да можете да хвърляте добре диска, но и добре да обмисляте какъв диск да хвърляте и къде. 

     Диск - голфът е най - популярен в  Германия, Северна Европа, Прибалтика и Северна Америка. Той може да се играе на всякакъв терен - от дива природа до градски пейзаж. 

     Спортът все още не се развива активно у нас, но основите вече са положени. Първата игра на диск-голф в България е изиграна на 09.06.2018 г. във Владая, по време на инициативата "Първо дърво", предхождаща стоителството на комплекс от еднофамилни къщи и засаждането на парк. Екипировката е предоставена от фирма "СтройРент", по идея на нейния управител, който е от Естония. След изграждането на  комплекса и парка се очаква игрището да остане там за постоянно.

Сайт на международната диск - голф асоциация 

Проект за изграждане на игрище за диск голф във Владая

Фрийстайл фризби (Freestyle frisbee)

     Фрийстайл фризби е един от най-атрактивните спортове с летящ диск. Комбинира в себе си елементи от гимнастика и танци, съчетани с красиви и забавни номера и трикове с диска. Участниците в състезанието се оценяват от съдии, които дават точки за трудност на триковете, артистичност и изпълнение. Всеки компонент се оценява по десетобалната система, така че 30 е максималният резултат. Отборите са от по 2-ма или 3-ма фрийстайлъри и имат максимум 5 минути да впечатлят журито на фона на избрана от тях музика. Фрийстайл също чака някой ентусиаст да се заеме с развитието му в България. 


Дог фризби (Dog frisbee)

     Дог фризби е игра за стопани и домашни любимци. Съществуват няколко разновидности. Принципът, обаче е сходен – човекът хвърля диска, а кучето го лови. Използват се специални дискове, които са безвредни за зъбите на кучетата. За едри кучета обикновено се използват дискове с диаметър 22 см и тегло 130 г. Дисциплината възниква през 1970 г, но придобива популярност след изявата на Алекс Щайн и кучето му Ашли, които през 1974 г. прекъсват национално излъчван бейзболен мач със своето съчетание и дотолкова впечатлява публиката, че Алекс е арестуван едва след края на изпълнението. Спортът спомага за заздравяването на връзката между куче и стопанин и за развиването на бързината и уменията на кучето. В България, спортът се развива от клубовете по кинология.         


Дабъл диск корт (Double disc court)

Сподели
     Дабъл диск корт (DDC) се играе от 2 отбора от по 2-ма състезатели с 2 110-грамови диска. Полето представлява 2 крайни зони с формата на квадрати с дължина (ширина) 13 м, между които има разстояние от 17 м. Всеки отбор защитава своя квадрат. Двата диска се хвърлят едовременно от двата отбора (всеки отбор хвърля по един диск по посока на другия отбор). Има 3 начина за отбелязване на точка: когато дискът падне в противниковия квадрат и се установи там; когато противниковият отбор докосне двата диска едновременно (2 точки) и когато диск, хвърлен от противниковия отбор докосне земята извън противниковия квадрат (аут). Спортът не се развива в България.

Фризби трикшот (Trickshot frisbee)

     Фризби трикшот не e нито състезателна, нито официална дисциплина. Представлява серия от сложни трикове с фризби, често елементи от фрийстайл, които обикновено се записват на видео с музикален фон. Най-известни са видеотата на американския ултимейтър Броуди Смит.

Индивидуални дисциплини (Field events)

     За индивидиуални дисциплини се считат състезанията за точност, догонено хвърляне и далечно хвърляне. 
     При състезанията за точност, състезателят хвърля диска от 7 различни позиции на разстояние от 4,5 до 31,5 м и под различен ъгъл спрямо мишена, която представлява квадрат със стена 1,5 м, разположен на 1 м над земята. 
     Догоненото хвърляне включва 2 движения. При първото се цели да се постигне максимално време между хвърлянето и хващането на диска, а при второто - максимална дистанция от мястото на хвърляне до мястото на хващане. Дискът задължително се улавя с една ръка. 
     При състезанието за най-далечно хвърляне, атлетът се засилва и хвърля диска преди фаул-линията. Измерва се разстоянито между нея и мястото, където дискът докосне земята. Всеки има 5 опита, като се зачита най-добрият от тях. Световният рекорд е 263,2 м!


Гътс Фризби (Guts Frisbee)

     Гътс възниква в началото на 60-те години и дълго време е най-играният спорт с летящ диск. Играе се от 2 отбора от по 5-има играчи със специален диск за гътс, тежащ 100 г. Полето се състои от 2 успоредни линии с дължина 15 м, начертани на 14 м една от друга. Всеки отбор защитава своята гол-линия. Отборите хвърлят диска по посока на противника, като целта е той да премине зад гол-линията. Отборът в защита цели да хване диска, като това задължително става с една ръка. При успешно хващане, уловилият диска играч го хвърля обратно по посока на другия отбор. При неточно хвърлен диск се отсъжда наказателна точка. Играе се до 21 т. и няма съдии.  


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.