Ултимейт фризби България - сайт на Българската федерация по спортове с летящ диск

УЛТИМЕЙТ В БЪЛГАРИЯ

    Българският ултимейт се развива на любителско ниво (непрофесионално), но това не пречи на спорта да събира повече хора от много "професионални" спортове, както и на това състезателите да са на високо игрово ниво. Българските отбори често участват в турнири в чужбина и организират международни и национални турнири. През годините, страната ни има и късмета да приютява и множество чуждестранни състезатели с богат опит в спора, между които и Фил Олтман - колежански шампион на САЩ за 2003 г. 
   

В САМОТО НАЧАЛО

   Първите сведения, които имаме за развитието на спорта в страната ни са от края на 2009-та, когато по инициатива на германската студентка Назрин Арнолд и група нейни приятели се играе ултимейт в "Южния парк" в София. След като момичето си заминава за Германия, обаче, групичката престава да играе. Преди да си замине, Назрин оставя част от своите дискове за ултимейт на своя българска приятелка - Панка Бабукова, може би без да подозира колко важни ще се окажат те за българския ултимейт. В същото време, в Американския университет в Благоевград също се събира група по ултимейт, организирана от американски студент - Никълъс Гънър, която също престава да играе, след като Гънър се връща в САЩ. Предполага се, че неорганизирано, ултимейт се е играл и на други места в България, но те  едва ли някога ще са ни известни.

ПЪРВИЯТ ОТБОР - ЕДНА ИСТОРИЯ ОТ КВАРТАЛ "ИЗТОК"

  Въпреки разпадането на групата, която Назрин организира, след по - малко от година, България вече има своя първи отбор по ултимейт. Това се случва в софийския квартал "Изток". Отборът е създаден по идея на Любомир Ботев, който разбира за ултимейт от свой приятел, заминал да учи в Дания. Спортът му се стори интересен и той показва видеотата на своите приятели с които започват да си хвърлят фризби в една от кварталните градинки. Първите опити са комични, защото фризбито, купено за  2 лв от сергия на варненския плаж не лети на повече от 10 метра. Постепенно се заформя група, към която се присъединяват: Никола Димитров, Димитър Венцеславов, Александър Балтаджиев, Преслав Илиев, Георги Тренчев, Мартин Евлогиев, Иван Харалампиев и Владислав Ангелов, който по-късно води след себе си още много хора от  квартала,повечето от които и до днес са основна част от "Шопски": Стоян Захов, Васил Петров, Михаил Кънев, Захари Станков, Владимир Станков, Александър Лозанов, a още по - късно застава в основата на създаването на втория софийски отбор - "Юнак". 
   Още в края на октомври, част от групата отива в Южния парк с надеждата там да се свърже с други фризби любители и точно така и става. На поляната има 4 момичета (част от приятелките на Назрин) които си подават дискове за ултимейт. Едно от момичетата - Панка, подарява диск на "отряда" а след време се и присъединява към отбора, като първото дамско попълнение. 
   Сдобиването с истински диск се оказва много важно, тъй като той лети много по - надалеч. При второто посещение в парка се изиграва и мач между "Шопски отряд" и друга група по-възрастни фризби любители, спечелен убедително от отряда. 
   С настъпването на зимата се случва и друго, много важно за отбора събитие. Чрез сайта ffindr.com, с отбора се свързва венецуелският състезател Густаво Веласкес, живеещ отскоро в България. Тъй като никой от отбора няма опит в спорта, Густаво автоматично е назначен за треньор. Опитиният ултимейтър показва много нови неща на младите шопи: научава ги как да хвърлят и хващат правилно, както и на основните движения по терена, но зимата настъпва бързо и всички очакват с нетърпение първия ултимейт сезон...
   С идването на пролетта тренировките в Южния парк се възобновяват, а треньорът успява да намери и 100 - метрово игрище, на който може да се тренира безплатно - стадионът на бившия футболени отбор "Спортклуб" в "Зона Б-5", кръстен от родните ултимейтъри "Мала бабуна" ( в момента там се намира комплекс "Спортна София")

ПЪРВИЯТ СЕЗОН

     За първи ултимейт сезон в България може да се счита сезон 2011. С настъпването на пролетта, "Шопски отряд" възобновява тренировките си, а към отбора се присъединяват нови и нови състезатели. На 26-ти май, след усилена подготовка се изиграва първият мач в България. На стадион "Академик", "Шопски отряд" се изправя срещу сборния отбор на SCA, съставен основно от бейзболисти - българи и американци. SCA изненадващо печели с 11:9. По-нататък през сезона, "шопите" се готвят за турнир в Сърбия, който за съжаление не се състои. Към отбора се присъединяват още опитни състезатели от САЩ - Фил Олтман (колежански шампион на САЩ за 2003 г.) и Боби Фабер (също състезател от колежанската лига), а някои от българите вече показват завидни умения.
     В същото време в Благоевград се създава вторият български отбор - "АУБГ". Тимът е създаден по идея на студента от Американския университет - Довран Балшов и негови приятели - основно туркменистанци, които са играли ултимейт в Американския уиверситет в Бишкек, Киргизстан, след което са били прехвърлени в този в Благоевград поради политически причини. Отборът тренира на бейзболния стадион в парка "Бачиново". 
     На 1-ви и 2-ри октомври в София пристига отборът на "Букурещ", за да изиграе контрола с "Шопски отряд". В последния момент, заявка да се включи отправя и "АУБГ", като двата български отбора не знаят един за друг до няколко дни преди турнира. Мачовете се изиграват на стадион "Бонсист" пред около 60 души публика. Турнирът печели "Шопски отряд". Букурещ" остава втори, а  АУБГ - трети. До настъпването на зимата, двата български тима изигряват няколко срещив София и Благоевград.

СЕЗОН 2012 - ЮНАШКИЯТ СЕЗОН

     Вторият сезон в България започва с основаването на третия ни отбор - "Юнак". Отборът е основан по идея на един от доайените на "Шопски отряд" - Владислав Ангелов, още няколко състезатели на "Шопски" и повечето от взелите участие в сборния отбор на SCA. "Юнак" се включва успешно към българската ултимейт сцена, като остава втори на пролетния турнир в София и затруднява максимално победителя "Шопски отряд". Трети остава "АУБГ", а четвърти - проектоотборът на "Банкя"
През април, трите ни отбора изиграват демонстративен турнир в "Южния парк в София, като събират за зрители почти всички минувачи. 
     Друго значимо събитие за сезона е сформирането на националния ни отбор, който участва и взема 2-ро място от 4 отбора на "Международния фестивал на ултимейта" в Букурещ. В отбора влизат състезатели от двата софийски клуба.
     Сезонът е белязан и от втория международен турнир за "Диска на мира". Този път, участниците са 4: FMK (сборен отбор от Турция) и трите отбори от България. Турнирът е спечелен от турците, които печелят убедително всички мачове в групата и полуфинала си, а на финала срещат "Юнак", който побеждават в един незабравим мач с 13:11.
    Последното събитие за сезона е есенният турнир в Благоевград, спечелен от "Юнак". "АУБГ" остават 2-ри, а "Шопски отряд" - 3-ти.

СЕЗОН 2013

     Сезон 2013 може да се счита за противоречив в историята на спорта у нас. През януари е проведена среща между състезатели от трите отбора. Планират се календар с турнири в София и Благоевград и няколко демонстративни мероприятия.  Националният отбор си набелязва състезания в Турция, Босна и Херцеговина и Унгария.

     С  идването на пролетта, обаче, "Юнак" и "АУБГ" изпитват сериозни кадрови проблеми. Двамата американски юнаци –Джо и Майки Моузес си заминават за САЩ, същото правят и много от българските юнаци, отиващи там за лятото. В "АУБГ", положението също е тежко, тъй като половината от поколението, основало отбора вече е завършило. Така,  двата софийски клуба успяват да изиграят само един контролен мач за целия сезон. Благоевградчани не успяват да съберат отбор за пролетния турнир в София и той пропада.

     Същевременно, турнирът в Турция се оказва скъп за българските ултимейтъри и за него заминават само четирима състезатели, които участват в общ отбор с играчи от Букурещ. Отборът завършва седми от осем отбора. 

     Месец по-късно, националният отбор участва в турнира от веригата за „Големия шлем” в Лукавац, Босна и Херцеговина. Изненадващо, националите печелят купата в компанията на клубния шампион на Унгария и носител на „Големия шлем” за 2012 г. „Халлод-300” и най – силния босненски отбор и по – късно – носител на „шлема” за 2013 г.  – „УФК Лукавац”.

     По-късно през лятото, след разговори между основателите на софийските отбори се взима решение те да се обединят под името на по-стария клуб – „Шопски отряд”. Така един от създателите на "Шопски" – Владислав Ангелов и компания се връщат в „отряда”, който вече разполага с над 30 състезатели за предстоящия в София международен турнир.

     Disc of peace 2013 се провежда през октомври на стадиона в с.Кокаляне. Един срещу друг излизат: „Букурещ ултимейт”, намерилият нови състезатели  „АУБГ„ и „Шопски отряд” – с А и Б отбор. Първият отбор на „шопите” печели убедително турнира, след интересен и много равностоен през първата част финал с „АУБГ”. Румънците остават трети и взимат приза за феърплей, а „б-шопите” завършват четвърти.

     Последните месеци на 2013-та са добри за столичния тим – посещаемостта на тренировките е по-висока от всякога, нивото на игра – също. В Благоевград отново настават трудни времена, поради познатата стара причина – половината от състезателите завършват университета, а никой не е от България.

СЕЗОН 2014

     За добро или за лошо, сезон 2014 има само за "Шопски отряд", след като "АУБГ" не успява да набере нови състезатели, а от стария тим на "студентите" не са завършили само 3-ма.  Годината иначе е доста успешна за столичани, не толкова поради постигнатите резултати, колкото поради развитието на отбора. Обикновено се събират над 14 души на тренировка, а нивото на игра се вдига.
     "Отрядът" започва сезона с участие на BIFF в Букурещ, където се цели в 1-вото място, но остава 3-ти от 4 отбора след изненадваща загуба от "Букурещ Ултиматум"на полуфинала - отбор, който "шопите" побеждават убедително в груповата фаза. 
     Следва участие и на турнир в Сърбия, където тимът остава 4-ти от 6 участници. Въпреки по-задното класиране, на този турнир "Шопски отряд" показва добра игра, като остава единственият отбор в надпреварата, победил шампиона на Унгария и по-късно носител на "Големия шлем за" 2014 г - "Халлод-300"(Будапеща). 2 загуби с по 1 точка от домакините "Уаспс" костват на българите по-предна позиция. 
     Най-значимото събитие за годината е 4-тото издание на турнира за "Диска на мира" в София. За първи път организацията на турнира, проведен на терена на "Царско село" е на световно ниво, а в състезанието освен българите се включват: силен отбор от Германия - "Парадиско" (Йена), "Букурещ Революшън" и "Флаинг Мамалигас" от Молдова. "АУБГ" също дават заявка за участие, но така и не успяват да съберат играчи.  "Шопски отряд" показва много силна игра и завършва 2-ри в групата, след като губи само от германците. Изненадата идва в неделя, когато "шопите" печелят полуфинала срещу "Мамалигас", а след това на финала надиграват "Парадиско". Германците заслужено взимат наградата за феърплей.
     Други събития, белязали сезона са контролата между "Шопски отряд" и най-новия тим на балканите - "Шри Чинмой" (Скопие) в София, която домакините печелят, ултимейт уъркшопът в Русе с участието на ултимейтъри от София и Букурещ, проведен през ноември и посещението в София на клубната световна шампионка с тима на "Драг'н тръст" от Леко 2014 - Робин Уайзмън и съпруга й Дейв, който също играе ултимейт. Ултимейт е демонстриран пред стотици в "Южния парк" като част от инициативата "Живей активно 2014".
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.